Trivselregler, bra att veta

Den här informationen är till för att

att öka trivsel där vi bor

att underlätta vårt boende

att vi underviker onödiga kostnader för vår bostadsrättsförening

Se inte reglerna som pekpinnar utan som hjälpmedel för oss alla som bor i Brf Tallhöjden

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen oh verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår ordningsregler. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som boende i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen, medlemmar och hyresgäster.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller för samtliga bodstadsrättshavare och hyresgäster i föreningen. Familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Upprepade brott mot vissa ordningsregler kan i en del grövre fall leda till att man tvingas flytta. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

Dispens

Dispens från ordningsreglerna pga handikapp eller annat personligt skäl kan ansökas hos styrelsen.

Allergier/astmatiker

Tänk på att parfym och starka dofter är besvärande för allergiker och astmatiker. Var därför sparsam att använda detta i gemensamma utrymmen

Anhörighetsblankett

Styrelsen erbjuder medlemmar att lämna en blankett med uppgifter om anhöriga, närstående eller bekanta med namn och telefonuppgifter.  Styrelsen får inte gå in/släppa in några okända personer utan medlems tillåtelse. Vid dödsfall, sjukdom eller annan skada måste myndighet (polis) tillkallas som beslutar hur tillträde till lägenheten får ske. Finns det uppgifter om vilka styrelsen kan kontakta så är det enklare. Vill du lämna uppgifter till styrelsen, är det endast myndiga personer som behöver anmäla sig. Blanketten kommer att förvaras i föreningens kassaskåp och det är bara styrelsen som har tillgång till kassaskåpet.

Avlopp i badrum

Rengöring av avlopp i duschen görs regelbundet så att inte det blir stopp

Balkonger/altaner får inte användas för

Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering

Skakning av mattor, sängkläder mm

Grillning med gasolgril är tillåtet på uteplats. Hänsyn måste tas till alla andra boende. Är det mycket rökutveckling från maten måste grillen flyttas ut. Elgrill är tillåtet. Kolgrill får endast användas på avsedd grillplats.

Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd eller snösmältning. Se information från Balco för skötsel av inglasningen (finns under fliken blanketter).

Infravärme får monteras endatst på den gamla delen av balkongerna. Timer måste användas. Kontakta styrelsen innan montering.

Skötsel av uteplatserna ska vara enhetliga enligt nedan:

  • Golv inoljas med olje- eller linoljefärg vid behov (färgnyans får användas)
  • Räcken inoljas (gäller även avdelare mellan altanerna) endast med ofärgad olja- eller linoljefärg
  • Vid utbyte av virke skall impregnerat virke användas samt samma dimension som förut
  • Medlem får själv stå för samtliga kostnader för renovering och inoljning
  • Blomlådor får ej placeras på utsidan ellel utanför uteplatsen på gräsmattan

Bastu

Bastu med redskap finns på Humlevägen 16 B i källaren. Efter användning ska bastun och övriga utrymmen städas. Bokningslista finns utanför bastun.

Nyckel kvitteras ut hos styrelsen. En depositionsavgift om 400,- tas ut vid överlämnande av nyckel.

Brandvarnare

I din lägenhet finns en brandvarnare installerad. Brandvarnaren har ett batteri som är fast monterad och som räcker i

10 år. Efter 10 år byts brandvarnaren ut. Du måste trycka på testknappen 3-4 gånger per år för att motionera batteriet.

Brandvarnare är gratis för bostadsrättsinnehavaren Installationen betalas av bostadsrättsägaren. Anmälan görs direkt till KomFast, (tfn 023-71 13 10

Cykelrum/barnvagnar

Funktionsdugliga cyklar får förvaras i cykelrum. Trasiga cyklar ska inte långtidsparkeras i cykelrummen utan repareras inom rimlig tid eller flyttas till privat förråd i källaren. Mopeder får inte förvaras i källaren pga brandrisk. Barnvagnar förvaras i cykelrummen. Vintertid ska även pulkor/skidor förvaras i cykelförråd eller privat förråd.

El

Du har inget eget abonnemang, föreningen står för alla elabonnemang. Elkostnaden ligger som ett tillägg på månadsavgiften, tillägget baseras på lägenhetens storlek.

Entréporten

Är öppen från tidig morgon (när tidningen kommer) till kl 20.00. Om du har låst dig ute ringer du till KOM Fastighetsförvaltning, telefon 0243-79 28 14. Du får själv betala för låsöppningen med 500 kronor direkt till Securitas som är kopplade till tjänsten.

Säkerhet

  • Kontrollera att ytterportar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheterna
  • Lämna inte allmänna dörrar olåsta
  • Var försiktig med eld
  • Din lägenhet ska vara försedd med brandvarnare meddela KomFast om din brandvarnare slutat fungera så får du en ny.
  • Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest en längre tid
  • På grund av brandrisk och trappstädning är det inte tillåtet att lämna några personliga föremål i korridorer, trapphus eller på andra allmänna utrymmen. Det gäller även barnvagnar.
  • Det är inte tillåtet att sätta för ventilationskanalerna. Hålen under elementen får inte sättas igen. Detta orsakar obalans i ventilationssystemet och problem med ventilationen i andra lägenheter i samma trapphus.

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum.

Föreningens kontor

Föreningens kontor finns i källaren på Verkstadsvägen 6 A, Har du frågar eller något som du funderar över kan du lämna ett meddelande i föreningens brevlåda, Verkstadsvägen 6 A eller epostadress. tallhojdenbrf@gmail.com

Förråd

Varje lägenhet har ett källarförråd som är märkt med lägenhetsnummer. På förrådsdörren sätter du på ett hänglås. Matkällare finns i varje hus, nummer är markerad enligt lägenhetsförteckning.

Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Bostadsrättshavare får tex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Den medlem som ska rusta och bygga om i sin lägenhet måste meddela detta till styrelsen. Styrelsens uppdrag är att förvalta föreningens fastigheter och övriga tillgångar och se till att de är väl underhållna och hålls i gott skick. Detta regleras bl a i föreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. För att säkerställa att detta sker har styrelsen beslutat att införa Bygganmälan vid renoveringar av lägenheterna.

  • Vid större renoveringar ska bygganmälan alltid lämnas till styrelsen för godkännande.
  • När det gäller renoveringar (el, vatten, värme, ventilation) som kan ha inverkan på föreningens ansvar skall renoveringarna ske av auktoriserad fackman. Att renovering sker av auktoriserad fackman ger också innehavaren en försäkran att arbetet är rätt utfört och därmed minimera risker för exempelvis vattenskador
  • Omdragning av vattenledningar vid köksredoveriring
  • Bärande väggar            
  • Badrum
  • Bygganmälan infogas till lägenhetsregistret för respektive lägenhet som föreningen är skyldig att föra.
  • Bygganmälan underlättar även för eventuell köpare att få information om vilka åtgärder som gjorts i lägenheten.

Blankett finns under fliken blanketter.

Vid vattenolycka

Föreningen föredrar att jobbet utförs fackmannamässigt, framför allt när det gäller våtutrymmen. Annars står du som lägenhetsägare som ansvarig. Om tidigare lägenhetsinnehavare har utfört felaktig installation eller placerat exempelvis tvättmaskin på olämplig plats i lägenheten, så är ansvaret ditt om en olycka sker. Var också noggrann med särskild bostadsrättsförsäkring

Om något som kan påverka dina grannar går sönder, måste du se till att det repareras. Det gäller särskilt lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
Skulle en vattenolycka vara framme, stänger du av kranen i lägenheten. Informera   snarast styrelsen och ditt försäkringsbolag. Grannarna i alla våningar under din lägenhet behöver också informeras, liksom lägenhetsägare som kan påverkas när vatten som svämmat över förflyttar sig i sidled mellan våningarna.
Ska du ta ner väggar och/eller göra kraftiga förändringar av din lägenhet är det alltid en fråga för styrelsen att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. När du bygger om, får du inte försvara byggavfall i trapphuset, på gården eller lämna det i källarutrymmen. Om dessa utrymmen blir smutsiga till följd av ombyggnaden, är du skyldig att ordna med städning. Samma regler gäller för hantverkare

Glödlampor i allmänna utrymmen

Glödlampor i allmänna utrymmen byts av Komfast, felanmälan via telefon eller deras hemsida

Gästrum

Bokning av gästrummet sker på bokningslista utanför föreningens kontor. Gästlägenheten får hyras max två (2) veckor. Förlängning kan ske om ingen annan bokning inkommit. I lägenheten finns det 2+2 sovplatser. Lakan, handdukar och tvål för du ta med. Gästrummet är även utrustad med dusch, kaffebryggare, vattenkokare, kylskåp, muggar, hårblås, locktång, TV samt klockradio. Kostnaden är 100 kronor per dygn, 150 kronor fredag-söndag. Bokning för göras längst två veckor. Ankomst vid 14.00 och utcheckning senast kl 11.00 påföljande dag. Nyckel till lägenheten lämnas ut av styrelsen. Lämna lägenheten städad enligt städinstruktion som finns i lägenheten.

Hobbyrum

Hobbyrum finns på Verkstadsvägen 8. Nyckel utlämnas och kvitteras hos styrelsen.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på gården. Plocka upp dess spillning. Hundar och katter måste hållas kopplad på allmänna ytor.

Innehav av reptiler måste godkännas av Miljöförvaltningen och anmälas till styrelsen. Kopia på tillståndet ska översändas till styrelsen.

Giftiga djur får inte innehas.

Innergården

  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut
  • Gården får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna
  • Grillplatsen – grillkol som är kall läggs i plastpåse och kastas i sopnedtag - brännbart
  • Föreningens bord som är utplacerade vid varje hus får inte anses som privata och täckas med ”partytält” eller dyl.
  • Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar. Tänk även på brandfaran när du placerar ut marschaller och se till att de skydda barnen

Infravärme

Infravärme får monteras endatst på den gamla delen av balkongerna. Timer måste användas. Kontakta styrelsen innan montering.

Källare

Personliga tillhörigheter får inte förvaras i källarutrymmen och gångar. Det är viktigt att gångarna hålls fria från saker. Undvik att förvara stöldbegärliga saker i källaren. Den som förvarar tillhörigheter utanför avsedda källarförråd och gångar gör det på egen risk. Föreningen kan när som helst avlägsna och kasta tillhörigheter som förvaras på detta sätt.

Köks- och badrumsfläktar

Köks- och badrumsfläktar får inte anslutas till fastighetens ventilationssystem. Endast kolfilterfläkt får användas.  Fläktsystemet startar automatiskt 06.30 och stänger av vid 23.00. Ett råt är att byta filter i fläkarna en gång om året och att rengöra kåpan från fett.

Lagning av motorvärmare

Bostadsrättföreningen Tallhöjden betalar lagning av motorvärmare om inte felet åsamkats av hyresgästen.

Hjälp med inställning betalas av hyresgästen. Kontakt tas med Komfast. Informationsblad om inställning av motorvärmare finns även att hämta på föreningens kontor.

Luftning av element

Luftning av element görs av bostadsrättsinnehavaren. Byte av termostat görs av KomFast, men bekostas av föreningen. KomFast kontaktas direkt.  023-71 13 10 eller www.komfast.com

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättsinnehavara ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och vad som ska underhållas av bostadsrättsföreningen framgår i broschyren, Att bo i bostadsrätt.  Det är viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Varje hushåll ska ha en särskild bostadsrättsförsäkring. Extra utrustning tex tvättmaskin, tänk då på att installationen måste göras av behörig fackman. De som säljer maskiner brukar kunna hälpa till med detta.

Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur.

Markiser

Markiserna ska vara röd och vitrandiga. Kontakt tas med styrelsen innan montering av markiser.

Mattpiskning

För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm finns piskställningar vid varje hus

Motorvärmare

Föreningen har 49 carportar, 6 parkeringsplatser med motorvärmare och 25 platser utan motorvärmare. Till dessa platser är det särskild kö och kontakt tas styrelsen genom meddelande som läggs i föreningens brevlåda, Verkstadsvägen 6 A eller epost tallhojdenbrf@gmail.com.

Nycklar

Nycklar till lägenheten överlämnas av säljaren till köparen vid överlåtelsen. Extra nycklar kan beställas hos styrelsen och bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

Nycklar till bastu kan utkvitteras hos styrelsen mot en avgift på 400,- kronor, vilket betalas tillbaka vid återlämnandet av nyckeln. Nycklar till hobbyrum utlämnas också av styrelsen samt nycklar till motorvärmare.

Det finns även fristående källarförråd att hyra. Kontakt tas med styrelsen genom meddelande som läggs i föreningens brevlåda, Verkstadsvägen 6 A eller epost tallhojdenbrf@gmail.com.

Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke. En sådan antenn får inte heller placeras på ett sådant sätt att någon del av den befinner sig på utsidan av balkongen.

Parkering

Det finns även 7 gästparkeringar, varav en är en sommarparkering

Gästparkeringarna för ej utnyttjas av besökare mer än en vecka (skulle det vid behov behövas förlängas skall styrelsen vidtalas)

Följs inte dessa regler kommer vaktbolag att kontaktas för övervakning av parkeringar och platserna bli avgiftsbelagda.

Respektera att gästparkeringen är till för våra besökande.

En parkeringsplats för Hemtjänsten finns vid Verkstadsvägen 6 C samt en parkering för KomFasts servicebilar

Parkering utanför portarna är förbjuden. I och urlastning är tillåten samt vid in- och avflyttning. Rädddningstjänst och arbetsfordon måste komma fram.

 

Rökning/tobak

Rökning på balkong/altan undanbedes då röken lätt tar sig in till dina grannar genom öppna balkongdörrar och fönster. För grannsämjans skull är det viktigt att ta hänsyn till alla boende och särskilt de som besväras av allergier och luftrörsbesvär. Aska eller fimpa aldrig från balkong eller fönster eftersom detta hamnar på balkongen hos boende på lägre plan. För allas trevnad och säkerhet använd askkopp. Cigarettfimpar/snusdosor och dyl  får ej kastas i gemensamma utrymmen eller på gården.

Skadedjur

Om lägenheten får mjölbaggar, silversmyg eller andra skadedjur kontakta styrelsen snarast.

Sopor

Falu kommun har källsortering. Därför sorteras matavfall för sig, i bruna påsar och övriga sopor sorteras i vanlig plastkasse. Två Moloker finns för matavfall, vid Verkstadsvägen 8 och Humlevägen 16. Vanliga sopor slängs i svarta sopbehållare. Det finns tre stycken vid varje Molok. Påsar för matavfall finns att hämta i källaren.

Övriga sopor, tidningar, kartonger, glas, plåt lämnas vid återvinningsstation.

Lampor och lysrör läggs i lådor som finns i tvättstugorna.

Kemikalier mm lämnas vid Falu återvinningsstation på Ingarvet

Stekfett och matoljor

Undvik att tömma ut stekfett och matoljor i slasken. Häll över den i en PET-flaska. Pip finns att få hos styrelsen Flaskan kan slängas i den vanliga soppåsen.

Studsmattor

Studsmattor får inte ställas upp på föreningens mark eller uteplatser.

 

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Störningar kan bero på missförstånd eller obetänksamhet. Undvik störande aktiviteter på sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Ska du ha fest eller renovera, informera dina grannar innan att det kan finnas risk för störning. Störande aktiviteter kan vara att borra i väggar, spika eller ha musik på hög ljudvolym. Ideligen skällande hundar är ett annat exempel.  Du är även ansvarig för störningar som dina gäster eller andra i lägenheten orsakar, t ex andrahandshyrare. Ansvaret gäller även allmänna utrymmen. Reglerna gäller dygnet runt och är extra angelägna

Vardagar 22.00 – 07.00

Helger 24.00 – 09.00

Om du blir störd, tala i första hand med din störande granne. Om störningen inte upphör, meddela styrelsen.

Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Föreningen ser allvarligt på störningar.

Tomgångskörning

Max en (1) minuts tomgångskörning gäller i alla tätbebyggda områden i Falu kommun, det står i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Bilavgaser innehåller ämnen som är skadliga för miljön, klimatet och andra människors hälsa. Därför gäller max en (1) minuts tomgångskörning i Falun och andra tätbebyggda områden i kommunen, till exempel Bjursås, Svärdsjö, Enviken, Sågmyra, Grycksbo, Vika och Aspeboda. Bryter du mot den riskerar du polisanmälan och böter. Du kan läsa mer i lokala häloskyddsföreskrifterna hos Falu kommun

Trappstädning

Ingvors Städ och Puts sköter själv trappstädningen

Tryggare hem

Tips och råd hur du förebygger vattenskador, inbrott och bränder (se särskild skrivelse)

TV-operatör/bredband

TV-operatör/bredband är Tele2. Anmälan om bredband görs direkt till Tele2, tel 90222 eller på deras hemsida: www.-tele2.se

Tvättstugor

Tvättstugor finns i källaren vid Verkstadsvägen 8 och Humlevägen 16. Särskilda ordningsregler och bokningsschema finns anslagna utanför och i tvättstugan.

Mattor, hund- och kattfiltar, grovt nedsmutsade kläder får inte tvättas i maskiner avsedda för hushållstvätt. Separata maskiner finns för detta. Maskinerna får inte användas för infärgning av kläder.

Varmvatten mm

Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vattnet står och droppar. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för el och vatten betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Reglering av lägenhetens temperatur sker genom att reglera termostaten på lägenhetens radiatorer. Kontakta KomFasts Fastighetsförvaltning om termostaten inte fungerar.

Värme i lägenheterna

Värmen regleras av utetemperaturen