Förändringar i lägenheten Mindre förändringar får göras i lägenheten. Bostadsrättshavare får tex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Den medlem som ska rusta och bygga om i sin lägenhet måste meddela detta till styrelsen. Styrelsens uppdrag är att förvalta föreningens fastigheter och övriga tillgångar och se till att de är väl underhållna och hålls i gott skick. Detta regleras bl a i föreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. För att säkerställa att detta sker har styrelsen beslutat att införa Bygganmälan vid renoveringar av lägenheterna. - Vid större renoveringar ska bygganmälan alltid lämnas till styrelsen för godkännande.
- När det gäller renoveringar (el, vatten, värme, ventilation) som kan ha inverkan på föreningens ansvar skall renoveringarna ske av auktoriserad fackman. Att renovering sker av auktoriserad fackman ger också innehavaren en försäkran att arbetet är rätt utfört och därmed minimera risker för exempelvis vattenskador.
Omdragning av vattenledningar vid köksredovering Bärande väggar Badrum - Bygganmälan infogas till lägenhetsregistret för respektive lägenhet som föreningen är skyldig att föra.
- Bygganmälan underlättar även för eventuell köpare att få information om vilka åtgärder som gjorts i lägenheten.
Vid vattenolycka Föreningen föredrar att jobbet utförs fackmannamässigt, framför allt när det gäller våtutrymmen. Annars står du som lägenhetsägare som ansvarig. Om tidigare lägenhetsinnehavare har utfört felaktig installation eller placerat exempelvis tvättmaskin på olämplig plats i lägenheten, så är ansvaret ditt om en olycka sker. Var också noggrann med särskild bostadsrättsförsäkring Om något som kan påverka dina grannar går sönder, måste du se till att det repareras. Det gäller särskilt lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Skulle en vattenolycka vara framme, stänger du av kranen i lägenheten. Informera snarast styrelsen och ditt försäkringsbolag. Grannarna i alla våningar under din lägenhet behöver också informeras, liksom lägenhetsägare som kan påverkas när vatten som svämmat över förflyttar sig i sidled mellan våningarna. Ska du ta ner väggar och/eller göra kraftiga förändringar av din lägenhet är det alltid en fråga för styrelsen att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. När du bygger om, får du inte försvara byggavfall i trapphuset, på gården eller lämna det i källarutrymmen. Om dessa utrymmen blir smutsiga till följd av ombyggnaden, är du skyldig att ordna med städning. Samma regler gäller för hantverkare |