Ventilation
DET DRAR JU! VARFÖR FÅR MAN INTE STÄNGA TILLUFTSVENTILERNA?
Att stänga igen tilluftsventilerna kan störa ventilationen riktigt mycket och orsaka dålig inomhusluft, höga radonhalter, mögel och röta
”Ute är det isande kallt. Inne är det varmt och skönt och du kryper upp i soffan. Snart känner du ett kyligt drag i nacken. Ett irriterande hål i väggen ovanför soffan låter iskall luft strömma in. Du vrider på mojängen så att hålet stängs. Den fåniga springan vid fönstret som gör att det drar när du sitter vid köksbordet tejpar du igen. Inget mer drag! Så enkelt var det att lösa det problemet!”
DET HANDLAR SÅ KLART OM VENTILATIONEN
Inomhusluften innehåller fukt och föroreningar. En del tillför vi människor själva när vi andas, duschar, diskar, tvättar och lagar mat. Utöver detta tillför de maskiner och material som finns i hemmet partiklar och gaser till luften. Dessutom finns det skadliga radonet som kommer ifrån mark eller byggnadsmaterial.
Bristfällig ventilation kan medföra att luften till slut blir rentav ohälsosam. Koncentrationen av föroreningar ökar och luftfuktigheten blir för hög. Fukten fäller ut som kondens, främst på kalla ytor som kallvattenledningar och fönster, men sätter sig också på väggar och inredning och orsakar mögel och röta, vilket i sin tur gör luften ännu mer hälsovådlig.
HUR FUNGERAR VENTILATIONEN?
Ventilationssystemets uppgift är att föra ut gammal luft och låta ny luft komma in. Därför ska det alltid vara ett svagt undertryck inomhus. Ny luft ska tillföras i de rum där vi vistas mest, som sovrum och vardagsrum, och sugas ut på de ställen där den blir mest förorenad, alltså kök, badrum och toaletter. Det ska hela tiden komma in lika mycket luft som det sugs ut. Stängs tilluftsventilerna hindras lufttillförseln, och gammal luft kan inte sugas ut tillräckligt fort.
Om undertrycket blir alltför stort kan luft istället sugas in genom de ventiler där det är tänkt att den ska sugas ut. Vill det sig illa får man in grannens frånluft, med matos och dålig lukt.
Att stänga igen tilluftsventiler kan således störa ventilationen riktigt mycket och orsaka dålig inomhusluft, höga radonhalter, mögel och röta.
FÅR MAN VERKLIGEN ALDRIG STÄNGA TILLUFTSVENTILERNA?
En tilluftsventil som sitter väldigt olämpligt placerad med tanke på rummets möblering kan stängas igen tillfälligt just när man vistas nedanför den, under förutsättning att tillräckligt med luft kommer in från ventiler i andra rum. Ventilen bör sedan öppnas igen när man lämnar platsen. Eftersom luften i sovrum är extra viktig av hälsoskäl bör dock inte tilluftsventiler i sovrum stängas under natten.
Dålig ventilation märks av framför allt i kök, badrum och toaletter där vi snabbt vill bli av med fukt och lukter. Det är lätt att tänka att det snabbaste sättet att bli av med lukt är att öppna ett fönster och vädra ut den. Men om undertrycket i bostaden är för stort så blir det ett övertryck i rummet där fönstret öppnas, vilket kan ge motsatt effekt än den önskade.
Öppnas fönstret i köket så kommer matoset inte sugas ut genom köksfönstret, istället kommer luften från köket tryckas in i resten av bostaden.
Det bästa sättet att få hälsosam luft inomhus utan att byta hela ventilationssystemet är alltså möblera så att man inte behöver sitta direkt under en tilluftsventil samt ta på sig raggsockor och kanske en extra tröja just när det är som kallast.
Var sitter ventilerna hos brf tallhöjdens lägenheter?
I sovrum och vardagsrum finns ventiler under elementen.det är smala avlånga plåtar som går att skruva loss. De ska inte täppas till med sockor, trasor eller andra föremål utan ska släppa igenom luften. Ovanför sovrumsfönstret sitter även en ventil som ska vara öppen.
Du kan kontrollera ventilationen i badrummet genom att sätta en bit toalettpapper över ventilen, sitter den kvar, är allt ok.